Odense
Odense to jedno z najstarszych miast w Danii uważane jest za najbardziej malownicze. Położone jest w środkowej części wyspy Fyn, w samym sercu Danii. Jest trzecim pod względem wielkości miastem, liczy ok. 190 000 mieszkańców. Miejscowość ta posiada bogatą historię sięgającą X wieku. Rejon, w którym jest położone, znany jest z wyjątkowo uroczego krajobrazu pełnego małych domków i ogrodów. Każdy zmęczony turysta na pewno miło spędzi czas w przytulnych kawiarenkach i restauracjach. Ciekawostką jest fakt, że w chłodniejsze dni w restauracjach obsługa rozstawia parasole wraz z piecykami, które grzeją gości.
Pomimo bogatej historii i wielu tradycji, miasto może poszczycić się wielokulturowością. W tej niezwykłej miejscowości można spotkać się z ludźmi z całego świata, którzy reprezentują 150 różnych narodowości. Kolorytu miastu dodaje duża ilość studentów przybywających do Odense z każdej części świata. Obecnie na uczelniach w tym mieście studiuje ponad 16 000 młodych osób i miasto tętni życiem przez cały rok. Duża ilość imprez masowych i koncertów sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Ogromną popularnością cieszą się noce kultury i liczne koncerty.
Odense jest również miejscem urodzenia Hansa Christiana Andersena i dzięki temu jest słynne na całym świecie. Z pewnością każdy powinien odwiedzić muzeum tego bajkopisarza i poczuć się przez chwilę jak dziecko poznając historię jego życia i inspiracje.
Miejscowość ta posiada wiele zabytków, które warto zwiedzić. Do najważniejszych z nich z pewnością należy Knuds Kirke, kościół, który powstał na cześć króla Knuta.Innym ciekawym miejscem na pewno będzie stojący na wodzie zamek Egeskov z XVI wieku. Ponadto, miejscowość może poszczycić się wieloma miejscami, gdzie można obcować z przyrodą. Takie zielone oazy możemy spotkać nawet w centrum miasta. Dużą atrakcją jest możliwość pływania po rzece lub pospacerowania po malowniczych parkach.
Amatorzy dobrej kuchni na pewno odnajdą się w Odense. Rejon ten słynie ze szlachetnych serów pleśniowych i wspaniale przyrządzonych ryb.
Zobacz:
Źródło: